czwartek, 11 sierpnia 2016

Powięź


                Ostatnimi czasy w modzie terapeutycznej jest powięź. Niektórzy są na niej aż za bardzo „zafiksowani”. Tylko co to jest ta powięź? O tym opowiem w tym wpisie.
                W ciele człowieka znajduje się kilkaset mięśni, zależnie od tego, do jakiej książki zajrzeć – około 500, ale w niektórych pozycjach można wyczytać teorie, że ilość mięśni wynosi… 1. Tak, słownie jeden mięsień. No ale jak to, przecież jak się otworzy atlas anatomiczny, jasno jest napisane, że mam biceps, triceps i wiele, wiele innych. Zgadza się, w atlasie tak jest, trzeba jednak pamiętać, że atlas anatomiczny (czy w ogóle jakiekolwiek rysunki anatomiczne) to tylko uproszczenie, uśredniony schemat ułatwiający naukę, a nie rzeczywistość. Tak naprawdę to samo stwierdzenie, że mięśnie zbudowane są z tkanki mięśniowej jest już uproszczeniem, bo tkanka mięśniowa nigdy nie występuje sama. Wszystkie mięśnie pokryte są powięzią, powieź przeplata włókna tkanki mięśniowej i niejako skleja wszystkie mięśnie w całość tworząc mięśnio-powięź czy inaczej - tkankę mięśniowo-powięziową.
                Powięź nie ma początku ani końca, tworzy nieprzerwaną, nieskończoną sieć sięgającą od skóry w głąb ciała, przez którą mogą przenosić się napięcia; są nią ścięgna, torebki stawowe i wiele innych. A czym są mięśnie? Wg tej teorii są to kurczliwe elementy powięzi. Takie spojrzenie na ludzki organizm ma bardzo duże znaczenie w terapii, pozwala znaleźć przyczynę bólu, a nie tylko objaw, np. bóle głowy czy karku mogą być spowodowane wadą stopy taką jak płaskostopie – nieprawidłowe napięcie w obrębie podeszwy przenosi się na mięśnie łydki, z nich na tył uda, a z kolei mięśnie uda przyczepiają się do miednicy będącej miejscem przyczepu m.in. prostowników grzbietu, które biegną wzdłuż kręgosłupa aż do czaszki i ból gotowy. Tak właśnie wyglądają taśmy mięśniowe utworzone przez mięśnio-powięź.
                W ramach ciekawostki: każdy, kto przygotowuje piersi z kurczaka (bądź jakieś inne mięso) na obiad widział powieź. To jest ta cienka błonka na powierzchni fileta. Zdjęcia poniżej przedstawiają zdjęcia powięzi, jedno w bardzo dużym powiększeniu, drugie bez.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz